Recension av Kejsaren av Conn Iggulden

En bokrecension av prao på Alby bibliotek.

Innan Conn inledde sitt författarskap så arbetade han i sju år som historielärare på en skola strax utanför London. Detta märks tydligt i hans böcker som alla präglas utav framgångsrika, historiska gestalter. ”Roms portar” är Conns debutroman och den första delen i en serie som handlar om Julius Caesars uppväxt i det forna Rom. I början av boken är Julius, som under sin uppväxt kallades Gajus, ännu en liten pojke som utför pojkstreck. Han lever på en herrgård strax utanför Rom som ägs av hans fader som sitter i senaten i Rom.

Vid sin sida har han sin bästa vän och adopterade halvbror, Marcus, som är en ”oäkting” och därför inte är lika priviligierad som Julius. Under sina tidiga tonår tränas de av en före detta gladiator vid namn Renius som är en fiktiv karaktär som Conn skapade för att ge berättelsen mer liv. Julius och Marcus växer upp och tränar sina färdigheter inom stridsteknik och retorik. Under ett slavuppror dör Julius fader och för att klara av krisen söker pojkarna stöd hos Julius farbror som är en av de två konsulerna i Rom. Marcus åker sedan till Grekland för att bli soldat medan Julius stannar i Rom för att lära sig mer om rollen som senator. Men när allt är som trevligast återvänder Roms andra konsul från ett krig i Grekland och startar inbördeskrig mot Julius farbror. Farbrodern avrättas men Julius blir benådad och beslutar sig för att åka till Egypten. Sedan är den första delen i serien slut.
 
Conn är väldigt skicklig på det sättet att han tydligt speglar själen hos den tidsepok han skriver om. I ”Roms portar” delger han en tydlig bild om hur man såg på slavar och kvinnor under Roms storhetstid. Trots att romarriken under många avseenden hade ett välutvecklat samhälle så såg man slavar och sexuellt utnyttjande av kvinnor som självklarheter.  Men trots sitt historiska värde ska man inte använda boken som studiemedel; Conn har valt att modifiera vissa historiska skeenden vilket resulterat i att olika karaktärer dör mycket tidigare eller senare än i verkligheten.
Språket i boken flyter bra och läsaren fastnar inte i krångliga formuleringar eller upprepningar. Tempot i boken är högt vilket gör att man alltid vill läsa vidare.  För att vara en debutroman är ”Roms portar” oerhört välskriven och jag ser fram emot att läsa nästa del.

Handling: 7/10
Språk: 8/10
Underhållning: 8/10

Målgrupp:

Taggar:

Tipsat av: Prao på Alby Bibliotek den 9 november 2015