Språk, symbol och färg tar plats i nya biblioteket i Fittja

Snart öppnar nya Fittja bibliotek med ett moderniserat och mer inkluderande biblioteksrum. Bibliotek Botkyrka har utvecklat ett nytt hyllsystem som gör det enklare att hitta rätt för besökaren.

Nya symboler och färger på hyllorna i Fittja bibliotek.

–Vår förhoppning är att sänka trösklarna i biblioteket genom det nya hyllsystemet som kommunicerar med färg, symboler och text. Vi lyfter fram Botkyrkas alla språk i rummet då språken kommer finnas tillsammans i varje kategori, säger Marie Johansen, verksamhetschef Bibliotek Botkyrka. I Botkyrka talas fler än 100 språk.

Det nya systemet för hylluppställning bygger på klartext och grundar sig i en studie som gjordes av en extern konsult på uppdrag av Bibliotek Botkyrka hösten 2017. Systemet jämställer facklitteratur oavsett språk inom varje ämnesavdelning. Först kommer böcker på amhariska, sedan arabiska, bosniska och så vidare.

Varje avdelning har en egen färg och en symbol, vilka är unikt framtagna för det nya systemet, som fungerar oavsett om SAB eller Dewey ligger i bakgrunden som klassifikationssystem. Det nya klartextsystemet kommer successivt att införas på Botkyrkas alla bibliotek, med början i Fittja.

fittja bibliotek och botkyrka konsthall

Det nya biblioteket i Fittja delar lokal med nya Botkyrka konsthall och invigs lördag 18 maj. 

–Vi har verkligen längtat efter bättre förutsättningar att nå Fittjaborna med vår biblioteksverksamhet. Biblioteket i Fittja har länge legat på en undanskymd plats som inte alla hittat till. Nu utökas den publika ytan och vi kan samarbeta med konst, språk och litteratur. Det ska bli så kul att välkomna både nya och tidigare besökare, säger Marie Johansen, verksamhetschef Bibliotek Botkyrka.

Under invigningsdagen bjuds det på blockparty, uppträdanden, samtal, workshops, sagoläsning för barn och mycket mer. Besökarna kommer kunna göra rundvandringar i de nya lokalerna, höra mer om kommande program för verksamheterna, om biblioteket, konstverkstan, Fittjaköket, det nya entrérummet och allt som kommer att ske i huset efter öppningen.

 –Jag gläder mig mycket över att vi nu kan erbjuda en ny plats för kultur, språk, konst och möten för Botkyrkaborna i allmänhet och Fittjaborna i synnerhet. Vi har haft stor hjälp av Fittjas invånare att forma platsen och verksamheten, säger Anja Dahlstedt, kultur- och fritidsdirektör. 

Presskontakt

Lina Höök, kommunikatör, Kultur- och fritidsförvaltningen
lina.hook@botkyrka.se
070-191 86 24

Nya symboler och färger på hyllorna i Fittja bibliotek.

Taggar:

den 9 maj 2019