Bibliotekarie med fokus på vuxnas lärande och digital delaktighet sökes!

Kom och jobba med oss på nya Tumba bibliotek! Just nu söker vi två bibliotekarier - en med fokus på vuxnas lärande och digital delaktighet.

Fasaden till nya Tumba bibliotek, den puderrosa disken, kollegor som skrattar tillsammans och bibliotekarie som högläser

Botkyrka kommun, Kultur- och fritidsförvaltningen

Botkyrka kommun är den femte största kommunen i Stockholms län och består av kommundelarna Alby, Fittja, Hallunda-Norsborg, Tullinge, Tumba och Vårsta-Grödinge. Botkyrka kommun har cirka 93 000 invånare och cirka 6 000 medarbetare.

Kultur- och fritidsförvaltningen gör Botkyrka friskare, starkare och mer kreativt! Vi ser till att det finns ett rikt kultur- och idrottsliv med många olika fritidsaktiviteter att välja på i kommunen. Vi bidrar till levande och trygga livsmiljöer och gör det möjligt för Botkyrkabor att utveckla sina intressen. Med en meningsfull fritid mår människor bättre vilket stärker folkhälsan. Med drygt 200 medarbetare ansvarar vi för bibliotek, bad, kulturskola, konsthall, öppen fritidsverksamhet, idrottsanläggningar och folkhälsoparker.

Verksamhetsområdet Konst och bibliotek består av Botkyrka konsthall och Bibliotek Botkyrka som utgörs av sex bibliotek, alla formade i samspel med sina närområden och med invånaren som medaktör. Bibliotek Botkyrka ska vara en motor i arbetet med lokal demokratiutveckling, mänskliga rättigheter och interkulturalitet. Biblioteksverksamheten ska verka för ett långsiktigt hållbart samhälle genom att bidra till att minska ojämlikhet och möjlighetsskillnader. Biblioteken skapar litterära, kulturella och interkulturella möten, bidrar till höjd kunskapsnivå och verkar för ökad folkhälsa.

Tjänsten och arbetsuppgifterna

Nu utökar vi vår personagrupp!

Tumba bibliotek har precis öppnat i nya större lokaler i en spännande samlokalisering med medborgarkontor, Fritidsbanken och Xetmuseet med Botkyrka konsthall och söker nu nya medarbetare. Vi utlyser nu en bibliotekarietjänst med ansvar för vuxnas lärande och digital delaktighet.

I enlighet med Botkyrka kommuns biblioteksprogram arbetar du med korttidsutbildade vuxna, med avseende på identitet, självkänsla, delaktighet, och läs- och skrivfärdigheter, och med vuxna i behov av att öka sin digitala kompetens.

Rollen innefattar ansvar för bestånd på vår avdelning Träna svenska, där både språkkurser och lättläst skönlitteratur ingår. I arbetsuppgifterna ingår också att anordna språkutvecklande aktiviteter för de vuxna Botkyrkaborna.

Du arbetar nätverkande genom att knyta civilsamhället och andra aktörer som till exempel SFI till bibliotekens verksamheter. I nära samarbete med Tumba biblioteks bibliotekarier med ansvar för mångspråk och IT, men även bibliotekariekollegor på de övriga biblioteken inom Bibliotek Botkyrka, utvecklar du aktiviteter angelägna för målgruppen. Du utvecklar verksamheten så att det digitala är en naturlig ingrediens, både för att nå invånarna och som mötesplats med dem, och i det arbetet är du en resurs för dina kollegor.

Utöver dina ansvarsområden innefattar tjänsten även sedvanligt schemalagt biblioteksarbete i biblioteket och att tillsammans med arbetskamraterna arbeta för biblioteket som helhet. Du tillhör Tullinge, Tumba, Vårsta biblioteksenhet med totalt 23 medarbetare. Tumba bibliotek är din dagliga arbetsplats, men du arbetar även vid behov på de övriga biblioteken.

Du som söker till oss

Krav: Du har akademisk utbildning inom biblioteks- och informationsvetenskap eller annan utbildning som vi bedömer likvärdig. Du har även god kännedom om och erfarenhet av att arbeta i digitala miljöer.

Du har medborgarens fokus och låter det vara vägledande i ditt arbete. Som vuxenbibliotekarie med ansvar för vuxnas lärande och digital delaktighet ser vi att du har ett stort intresse och engagemang för målgruppen, och gärna har erfarenhet av aktivt nätverksarbete.

Du är trygg, stabil och har självinsikt, och ser relationer i sitt rätta perspektiv, skiljer på det personliga och professionella. Du planerar, organiserar och prioriterar arbetet på ett effektivt sätt. För att arbeta bra med andra människor relaterar du till dem på ett lyhört och smidigt sätt, värdesätter olikheter och förstår hur bakgrund, kultur och grupptillhörighet påverkar en själv och andra.

Du delar vår bibliotekssyn och idén om ett vidgat textbegrepp och kommer med idéer och nya angreppssätt i arbetsrelaterade frågor. Du har ett nytänkande som kan omsättas i praktiken och leder till resultat.

Meriterande: Språkkunskaper utöver svenska och engelska är meriterande

Meriterande är om du har erfarenhet från att ha arbetat inom folkbibliotek och har erfarenhet av att arbeta i digitala miljöer.

Du är trygg, stabil och har självinsikt, och ser relationer i sitt rätta perspektiv, skiljer på det personliga och professionella. Du planerar, organiserar och prioriterar arbetet på ett effektivt sätt. För att arbeta bra med andra människor relaterar du till dem på ett lyhört och smidigt sätt, värdesätter olikheter och förstår hur bakgrund, kultur och grupptillhörighet påverkar en själv och andra.

Du delar vår bibliotekssyn och idén om ett vidgat textbegrepp och kommer med idéer och nya angreppssätt i arbetsrelaterade frågor. Du har ett nytänkande som kan omsättas i praktiken och leder till resultat.

Om oss

Botkyrka är en kommun full av kontraster där storstadens förortsmiljö möter landsbygdens skogar, ängar, sjöar och havskust. I vår kommun talas ungefär 100 olika språk och här lever människor med bakgrund från världens alla hörn.

Vi strävar efter att Botkyrkaborna ska vara delaktiga i kommunens utveckling och det är deras behov, rättigheter och förutsättningar som leder oss i arbetet. Vi har medborgarens fokus i allt vi gör.

Vi är öppna, ansvarstagande, modiga och energiska och letar alltid efter nya kollegor som vill vara med och skapa framtidens Botkyrka. Vi erbjuder en inspirerande arbetsplats full av möjligheter där vi tillsammans skapar de bästa förutsättningarna för en hållbar framtid.

Är du vår nästa kollega? Välkommen till kommunen som är långt ifrån lagom!

Förmåner

Du som medarbetare är det viktigaste vi har för att vi ska kunna utföra vårt uppdrag. Vi erbjuder därför en rad förmåner utöver den individuella lönen - för ett hållbart arbetsliv. Läs mer här: Villkor och förmåner

Botkyrka kommun arbetar med kompetensbaserad rekrytering för att kvalitetssäkra rekryteringsprocessen och därmed motverka diskriminering. Inför rekryteringsarbetet har vi tagit ställning till rekryteringskanaler och marknadsföring och undanber oss kontakt med mediesäljare, rekryteringssajter och liknande.

Sök jobbet här!

Anställningsform Tillsvidareanställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Tillträde så snart som möjligt
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Botkyrka
Län Stockholms län
Land Sverige
Referensnummer KFN/2021:00361
Kontakt
  • Helena Eriksson Berhan, 701870162
  • Agneta Borgestedt, 070 886 1075
Publicerat 2021-11-16
Sista ansökningsdag 2021-12-05