Bibliotekarie i Botkyrka får Svenska Akademiens bibliotekariepris

Svenska Akademien ger sitt bibliotekariepris för 2017 till Peter Björkman som jobbar i Bibliotek Botkyrka. Priset ges till bibliotekarier vid svenska folkbibliotek som har jobbat för att främja intresset för klassisk och samtida skönlitteratur.

Peter Björkman är bibliotekarie, bosatt i Norsborg. Han är numera verksam vid Hallunda bibliotek men var tidigare knuten till biblioteket i Fittja. Akademien uppskattar särskilt Peter Björkmans arbete med att ge möjligheter för personer som står långt ifrån litteraturen att börja läsa och dela litteraturupplevelser med andra.

Peter Björkman har till exempel arbetat med uppsökande verksamhet riktad mot personer med låg grad av läsfärdighet. Han har också samverkat med Arbetsförmedlingen i en riktad insats mot personer som på grund av ohälsa stått långt från arbetsmarknaden. Peter Björkman får årets bibliotekariepris ”för sitt lika engagerade som kunniga arbete med skönlitteratur och läsutveckling ur ett flerspråkighetsperspektiv”, skriver Svenska Akademien. Grattis Peter!

Taggar:

Skrivet av: Anna-Stina Takala den 17 maj 2017