Låneregler

Det här gäller när du lånar på biblioteken i Botkyrka.

Lånetid

Du får låna böcker i 4 veckor.

Böcker som någon annan står i kö för att låna och musikskivor får du låna i 2 veckor.

Tidskrifter, filmer, tv-spel och snabblån får du låna i 1 vecka.

Referenslitteratur som till exempel uppslagsverk och lexikon, får du inte låna hem. De får du läsa på biblioteket.

Lånetid e-böcker

En e-bok får du låna i 28 dagar.

Du får låna 2 böcker per 7-dagarsperiod. Det tredje lånet måste alltså ske minst sju dagar efter det första lånet.

En e-bok behöver du inte lämna tillbaka. När lånetiden gått ut så slutar filen att fungera.

Du kan inte låna om en e-bok. Vill du låna boken igen får du låna hem ett nytt exemplar av boken.

Här kan du läsa mer om vilka program du behöver och hur du kommer igång för att låna e-böcker och e-ljudböcker.

Låna om

Om ingen står i kö för att låna kan du låna om dina lån två gånger. Du kan välja att få en förvarning via e-post innan dina lån går ut.

Genom att logga in på MIna sidor kan du själv sköta dina omlån där.

Låna om e-böcker

Du kan inte låna om en e-bok. Vill du låna boken igen får du låna hem ett nytt exemplar av boken.

Kostar det att låna?

Nej, det är gratis att låna på biblioteket!

Om du inte har lämnat tillbaka dina lån när lånetiden har gått ut,  skickar vi efter en vecka  en påminnelse via brev eller e-post. Du får då betala en avgift på 30 kr. Om du ändå inte lämnar tillbaka lånen skickar vi efter två veckor ut påminnelse nummer två och du får ytterligare en avgift på 30 kr. Om vi trots två påminnelser inte får tillbaka det du lånat skickar vi en räkning och du får ersätta det du lånat. Lämnar du tillbaka det lånade behöver du självklart inte betala räkningen, men påminnelseavgiften får du betala ändå.

Om du har obetalda avgifter på 60 kr eller mer kan du inte låna, eller låna om, förrän du har betalat.

Barn under 18 år betalar inga påminnelseavgifter.

Om du tappar bort en bok

Om du råkar tappa bort eller förstöra en bok eller något annat som du lånat måste du betala för det.

Du kan inte ersätta det borttappade med en annan bok. Hittar du boken senare så kan vi inte ge dig pengarna tillbaka.

Så här mycket kostar det:

• Vuxenböcker 300 kr
  • Barnböcker 150 kr
  • Filmer 500 kr
  • Barntidskrift 50 kr
  • Spel 400 kr
  • Vuxentidskrift, pocketbok, CD 100 kr

Så här beställer du böcker, gör insköpsförslag eller fjärrlån

Om boken du söker är utlånad eller finns på ett annat av våra bibliotek kan du beställa den till ditt bibliotek. Det är gratis och du får ett meddelande när du kan hämta boken. Hämta boken inom 7 dagar från att meddelandet skickats, sedan tas reservationen bort. Om du inte kan hämta boken, var snäll och hör av dig till biblioteket.

Om boken du söker inte finns inom Bibliotek Botkyrka kan vi låna in den från en annan kommun. Det kallas fjärrlån. Det är biblioteket som avgör om vi köper in boken eller gör ett fjärrlån.

Här kan du lämna önskemål om inköp eller fjärrlån. Vi har särskilda regler för fjärrlån

Inköps- och fjärrlånepolicy

Om du har tappat ditt bibliotekskort

Hör av dig till biblioteket och spärra ditt kort så att ingen annan kan använda det. Det går att spärra kortet på vår webbplats. Ett nytt kort kostar 15 kronor om du är äldre än 18 år.

Behandling av dina personuppgifter - NYTT från 25 maj 2018

Inom Bibliotek Botkyrkas verksamhet använder vi dina personuppgifter. Personuppgifter är sådant som namn, personnummer, adress, telefonnummer och annat som är kopplat till dig som person.  Behandlingen bestäms av en lag som heter dataskyddsförordningen, som gäller i hela EU.

När du skaffar bibliotekskort ingår du ett låneavtal med Bibliotek Botkyrka. Biblioteket behöver använda dina personuppgifter för att du ska kunna låna och göra andra ärenden på biblioteket. Bibliotek Botkyrka måste behandla dina personuppgifter enligt dataskyddsförordningens regler. Biblioteket kommer inte att använda dina uppgifter till mer än vad som krävs för att du ska kunna låna böcker och annat, boka dator, ladda ner e-böcker och boka rum.

Lån är sekretessbelagda, enligt lagen. Det betyder att vi som jobbar på biblioteket aldrig berättar för någon vad du har lånat. När du lämnar tillbaka dina lån försvinner alla uppgifter om dina lån från vårt system.

När du får ditt bibliotekskort registrerar biblioteket ditt namn, adress och oftast personnummer i låne- registret. Uppgifterna behövs för att du ska kunna ha ett bibliotekskort och använda bibliotekets olika tjänster. Du har rätt att få veta vilka uppgifter vi har om dig och att avsluta avtalet.

Mina sidor

På bibliotekets webbplats kan du använda Mina sidor. När du är inloggad på Mina sidor kan du låna om dina böcker och reservera det du vill låna. Du kan också låna e-böcker och använda vissa av bibliotekets andra e-tjänster.

Du loggar in på Mina sidor med ditt bibliotekskortsnummer och din pinkod. Skydda alltid din pinkod, så att den inte sprids till andra.

Viktig information

Vi inför ett ökat skydd för dina personuppgifter, enligt den nya lagen GDPR. Därför uppdateras våra låneregler. Det är ett arbete som pågår under våren 2018.

Efterhand kommer vi att lämna ut de nya lånereglerna till er som lånar hos oss. Först på svenska och senare kommer versioner på fler språk.

Det du läser under Behandling av dina personuppgifter på den här sidan är nytt och ersätter den tidigare rubriken Sekretess.

Kultur- och fritidsnämndens personuppgiftspolicy beskriver hur vi får hantera dina personuppgifter.

Kultur- och fritidsnämndens personuppgiftspolicy

Låneregler omslagsbild