Kom på invigningskalas!

30 oktober lördag 2021
2021-10-30 till 2021-10-30.
Plats Tumba bibliotek

Lördagen 30 oktober firar vi att din nya mötesplats i Tumba står klar!

Biblioteket, Fritidsbanken, Medborgarcenter och Xet-museet har flyttat ihop i gemensamma lokaler på Tumba torg. Det vill vi förstås fira tillsammans med dig!

Kom och ät tårta med oss! Se dig omkring i våra nya lokaler! Träffa friidrottsstjärnan Michel Tornéus på besök hos Fritidsbanken! Lyssna på poeten Jami Faltin eller pyssla coola djur med Julia Wiberg från SVT Barn!

Det blir musik med Kulturskolan, fotobås, konstvisning, bandklippning, ballonger och andra trevligheter som hör ett invigningskalas till. Botkyrkabaserade artisten Pa Modou Badjie (Panetoz) är vår ciceron för dagen.

Tervetuloa juhliin!/Välkommen på fest!

Ordinarie verksamhet i huset öppnar måndagen 1 november.

Ur programmet 30 oktober:

musik / tårta / högläsning / pyssel / poesi / konst / fotobås / öppen ateljé  m.m.

Porträtt av Pa Modou Badjie i gul t-shirt.

🎤 Konferencier: Pa Modou Badjie

Kl. 12

Välkommen!

🎶 Kulturskolan

Barbara Efremius, Hanna Jennifery, Manuel Apaza Cutile, Raùl Apaza Cutile och deras sånglärare Maria Wigren.

Elever från kulturskolan dansar och spelar instrument.

🎤 Pa Modou Badjie

Vår ciceron och ledstjärna för dagen.

📣 Invigningstal

Ordförande för Botkyrkas utbildningsnämnd Emanuel Ksiazkiewicz (S) och Dag Ahlse (C) vice ordförande Kultur- och fritidsnämnden.

✂ Hemlig hedersgäst klipper bandet

✨ Nu är vi igång!

Kultur- och fritidsdirektör Helena Hellström och kommunikation- och digitaliseringsdirektör Andreas Dahlgren hälsar välkommen.

Kl. 13

🦁 Djur med Julia

Högläsning och pyssel med Julia Wiberg  känd från SVT:s barnprogram "Djur med Julia". Lyssna på när Julia läser ur sin bok Världens coolaste djur enligt Julia och passa på att ställa alla frågor du bara kan om coola djur! Efteråt djurpysslar vi tillsammans i vår nya ateljé. Föranmälan, drop-in i mån av plats. Läs mer här!

Porträtt av programledaren och författaren Julia Wiberg samt omslaget till hennes bok Världens coolaste djur. På omslaget syns Julia omgiven av ett gäng djur; lejon, flodhäst, val mfl

💡 Medborgarcenter

Kom och kika på Medborgarcenters nya lokaler och träffa de som arbetar för att ge oss bästa möjliga samhällsvägledning i Botkyrka, enhetschef Marie Lindvall och samhällsvägledare Jonna Nöjd.

Michel Tornéus

🏓 Fritidsbanken

Friidrottsstjärnan Michel Tornéus på besök hos Fritidsbanken. På Fritidsbanken kan du låna sport- och fritidsartiklar gratis i 14 dagar!  Möt de som driver banken och kolla in all rolig utrustning som finns att låna.

Kl. 14

📚 Biblioteket

Äntligen öppnar Tumba bibliotek upp i nyrenoverade lokaler. Med flera studieplatser, aktivitetsrum, ateljé för skapande, storbildsskärmar, scen för samtal, hörslinga och ett nytt hyllsystem som ska göra det lättare att hitta i biblioteket.

Träffa enhetschef Helena Berhan och hör om alla aktiviteter som planeras i huset under hösten och vintern. Våra bibliotekarier visar dig gärna runt!

Poeten Jami Faltin i profil med solglasögon
✍ Poesi: Jami Faltin - inställt 😞

20-årige Jami Faltin korades till Ortens bästa poet 2017 och är numera bosatt i Finland. Han har släppt sitt första album, där poesi rappas och finska slangord kastas runt. Jami bodde tidigare i Flemingsberg och i sina texter lyfter han fram tunga samhälleliga orättvisor.

Texterna är ofta självupplevda. Jag är finsk rom vilket innebär att jag har stött på mycket hat och rasism inte bara i Flemingsberg utan överallt i landet, säger Faltin till Sveriges Radio.

🎨 Xet-museet & arkitekten

Visste du att en av 1900-talets största svenska målare, Sven X:et Erixson, är född och uppvuxen i Tumba?

Kom och se hans målningar i Xet-museet! Ordförande i Xet-sällskapet Leif Magnusson och Botkyrka konsthalls chef Miriam Andersson-Blecher berättar om utställningen och planerna framåt.

Arkitekten Tor Lindstrand – om hur en av Xet:s målningar kom att spela stor roll när den nya mötesplatsen tog form.

🎶 Kulturskolan

Rasmus Pelz och hans gitarrlärare Sebastian Larsson.

Hejdå och välkommen tillbaka!