Samiska nationaldagen 6 februari

Samernas nationaldag uppmärksammas i hela Sápmi (delar av Norge, Sverige, Finland och Ryssland). Dagen är en officiell flaggdag och många kommuner, däribland Botkyrka, flaggar med samernas flagga.

Det finns ungefär 160 000 samer i världen. I Sverige är samerna erkänd som ursprungsbefolkning, och samiska är ett av våra fem nationella minoritetsspråk. Det finns tio samiska språk i världen. Nordsamiska är det största. Samerna och de samiska språken har varit utsatta för diskriminering av stormakterna under nästan hela sin existens.

Sápmi i litteraturen

1. Queering Sápmi

Undertitel: sámi muitalusat mat rihkkot norpma
    Av: Bergman, Elfrida
    Nordsamiska
    Publiceringsår: 2013
    Klassifikation: Könsrollsfrågor
  2. Hävvi

Undertitel: Självklart : sydsamisk mat tolkad av Elaine Asp : Anna-Britta Ståhl berättar om den sydsamiska matens förutsättningar
    Av: Asp, Elaine
    Publiceringsår: 2019
    Klassifikation: Matlagning för speciella grupper och ändamål
  3. Hearrát dat bidje min

Undertitel: bággojohtimiid birra
    Av: Labba, Elin Anna
    Nordsamiska
    Publiceringsår: 2020
    Klassifikation: Sveriges historia
  4. Fakta om Sápmi

Av: Drewsen, Annelie
    Publiceringsår: 2022
    Klassifikation: Norden
  5. Det mörka samiska kulturarvet

Undertitel: om makt, konstruktion och representation
    Av: Thorell, Kristina
    Publiceringsår: 2020
    Klassifikation: Samer

En flagga - ett folk

Det samiska folket bor i fyra länder och har ingen egen nationalstat, men den samiska flaggan har vajat i Norge, Finland, Ryssland och Sverige ända sedan 1986. Då godkändes den av av det Nordiska Samerådet vid en konferens i Åre. Flaggan är formgiven av Astrid Båhl från Skibotn, Norge och varken färger eller symboler är någon slump.

Cirkeln är en symbol för både solen och månen. Solringen är röd och månringen är blå. Flaggans färger, röd, blå, grön och gul kommer från den traditionella samiska dräkten, kolten. De fyra färgerna symboliserar också viktiga överlevnadselement, grönt står för växter, natur och landet Sápmi som är livsavgörande för överlevnad. Blått står för vattnet som är ett livselixir. Rött står för eld, värme och kärlek. Gul symboliserar solen och ett långsiktigt liv.  (Från samer.se)

Målgrupp:

Taggar: