Är du källkritisk?
Hur vet vi att det som skrivs på nätet är sant? Vad är en falsk nyhet? Att vara källkritisk innebär att värdera den information man tar del av. Att hela tiden fråga sig: Vem säger vad och varför?
Det kan vara svårt att veta vilken information som går att lita på, inte minst information som cirkulerar på nätet och i sociala medier.
Några grundläggande frågor att ställa sig är:
- Vem står bakom informationen? Är det en privatperson, myndighet, organisation, eller företag? Vad vet du om personen, myndigheten eller organisationen? Är det någon som har kunskaper om ämnet? Är det någon du litar på?
- Vilket syfte har informationen? Är syftet att informera, övertyga, påverka en opinion, underhålla, marknadsföra något?
- Innehåller informationen några värderingar? Vem har i så fall intresse av att dessa värderingar förs fram? Finns det information från andra källor som påstår något annat? Hur trovärdiga är de källorna?
- När publicerades eller uppdaterades informationen? Är informationen fortfarande aktuell eller har det kommit senare information som visar något annat?
- Har informationen granskats innan den publicerades?
- Finns det källor och referenser? Är dessa källor aktuella och relevanta?
Mer om källkritik:
Vill du lära dig mer? Låna böcker hos Bibliotek Botkyrka! De här böckerna är utvalda för dig som är ung, vuxen, pedagog eller studerande.
Källkritik
Källkritik på internet
Viralgranskarens handbok
Ja skiter i att det är fejk det är förjävligt ändå
Koll på nätet
Digital kompetens och källkritik i praktiken
Värsta bästa nätet
Larmrapporten
Det är sant - det stod ju i tidningen!
Facit - konsten att skriva krönikor
Källkritik och källhänvisningar
Källkritik i undervisningen
Källkritik