Fria barnböcker på ukrainska och ryska!

Här hittar du ukrainska läromedel och barnböcker på ukrainska och ryska, tillgängliga för gratis nedladdning.

Ladda ner gratis e-böcker

Osvitoria - barnböcker på ukrainska

Böckernas lugnande inverkan på barn i svåra stunder är utgångspunkten för denna sida skapad av den ideella föreningen Stowarzyszeniu Osvitoria

"Om du befinner dig i skyddsrum, bombskydd eller evakueras, råder psykologerna barnen till att läsa böcker. Böcker lugnar, tröstar och minskar ångesten", skriver de på sin webbsida.

De förlag som gjort sina böcker tillgängliga för fri användning är Ranok, Widawnictwo Staravo Leva, Bookchef, Bratcije, Ridna mova, Bogdan, Krokus, Gamazin.

(Bild: Min tysta bok ur kategorin "Bra och rogivande berättelser för barn från 3 år")

 

Natur & Kultur - ukrainska läromedel

Förlaget Natur & Kultur har i samarbete med det ukrainska läromedelsförlaget Ranok Publishing House samlat ett urval av de viktigaste läromedlen för elever i grundskolan. Så att de som befinner sig på flykt eller just har anlänt till en skola i Sverige kan upprätthålla fortsatt skolundervisning.

(Bild: Matematik åk 3:1)

Kazky - ukrainska sagor

En sida tillägnad den ukrainska sagan. Här hittar du traditionella sagor såväl som moderna. Texterna är indelade i fem kategorier: folksagor, barnens folklore (vaggvisor och poesi för små), berättelser av Ivan Franko, illustrerade sagor och sagor av samtida författare.

(Bild: Illustration ur "Moln")

Чтиво - internationella barnböcker på ukrainska

Syftet med e-biblioteket Чтиво (Läsning) är att sprida och främja ukrainskspråkiga böcker av hög kvalitet och förse skolbarn och studenter med ukrainskspråkig litteratur.

Här hittar du många välbekanta figurer som Pippi Långstrump, Bröderna Lejonhjärta, Alice i underlandet, Nalle Puh, Momo och Trollkarlen från Oz, för att nämna några.

(Bild: Pippi Långstrump på ukrainska)

LibCat - internationella barnböcker på ryska och ukrainska

Sidan innehåller internationell barnlitteratur på bland annat ryska och ukrainska. E-böckerna på ukrainska går att hitta om du söker på författarens namn med kyrilliska bokstäver.

Här finns böcker av Ulf Stark, Rick Riordan, JK Rowling, Tove Jansson, Selma Lagerlöf, Erin Hunter, Roal Dahl, Jeff Kinney, Katherine Arden, Holly Web, Cassandra Clare, Holly Black och många fler.

(Bild: Harry Potter på ryska)

Tips!

Sidorna vi länkar till är i huvudsak på ukrainska eller ryska. Om du vill få överblick men inte kan språket har webbläsaren en inbyggd översättningsfunktion. I Chrome klickar du på översättningsrutan uppe till höger i adressfältet och väljer språk. Du kan också högerklicka på en sida och direkt välja “Översätt till engelska”.

 

 

 

 

 

 

 

Målgrupp:

Taggar:

Skrivet av: Jessica Andersson Jonson den 24 mars 2022