Boktips från Tullinge biblioteks sommarjobbare

Gillar du också deckare & dystopier? Här kan du läsa våra sommarjobbares bästa boktips. Böckerna finns att låna på biblioteken i Botkyrka.

drake

Balladen om Sångfåglar och Ormar - bokrecension 

Balladen om sångfåglar och ormar är en bok skriven av Suzanne Collins, författaren bakom Hungerspelentriologin. Boken är en dystopi och kom ut år 2020.

Handling:
Balladen om sångfåglar och ormar utspelar sig i samma värld som Hungerspelen-böckerna, fast 64 år tidigare. Bokens huvudperson är artonårige Coriolanus Snow som är uppvuxen i en rik familj i Panems huvudstad. Ätten Snow som tidigare blomstrat har nu vissnat till följd av kriget. Coriolanus tampas med att behålla den värdighet hans namn tidigare inneburit i en tillvaro där pengarna inte räcker till. När Coriolanus får i uppdrag att vara mentor för en spelare i Hungerspelen ser han sin chans att återfå det inflytande och den berömmelse som tidigare varit självklar för en Snow. Men de tionde hungerspelen blir inte alls som han, eller någon annan, väntat sig och mentorskapet visar sig inte bara vara en fråga om prestation, utan också om liv och död. Snart har spelen som varit ämnade för arenans insida, blivit en kamp lika verklig utanför dess väggar. 

Omdöme:
Jag tycker att boken var spännande och tankeväckande. Dessutom tycker jag att boken var mycket bra skriven. Det var mycket detaljbeskrivningar, men inte på ett sätt som hindrade berättelsen från att föras framåt eller tråkade ut läsaren, utan på ett sätt som fördjupade och engagerade. Att det var många paralleller i handlingen och många karaktärer inblandade, ökade spänningen och gjorde att man ville läsa vidare. Bokens karaktärer var komplexa och väl beskrivna. Det gjorde att ens egen uppfattning kring de olika personerna kunde förändras liksom ens sympatier för dem. Även om man inte kunde känna igen sig så mycket i händelserna i boken så var igenkänningsfaktorn i karaktärerna hög. I boken fördes dessutom många intressanta samtal, framför allt mellan huvudpersonen och en av hans lärare. Samtalen utgick från samtalsämnen såsom krig, vilka fördelar det kan anses ha och dess konsekvenser, makt och vilka som har rätt till den, kontroll och vad som sker utan den, samt människor och ondska, och vilka samband som finns däremellan. Dessa samtal fördjupade inte bara förståelsen av karaktärerna, utan väckte också många tankar hos läsaren. Något jag uppskattade var att boken var indelad i tre sektioner. Det gjorde att den inte kändes så tung att läsa trots att den var relativt lång. 

Rekommendation:
Jag rekommenderar det här boken eftersom det är en bok som fångar in en och samtidigt är tänkvärd. 
Om man gillar hungerspelen tycker jag definitivt att man ska ge den här boken en chans. Att boken innefattar allt från spänning och action till romantik och relationer gör att den kan läsas av en bred publik, och sättet som boken skildrar en totalitär stat tror jag kan intressera även vuxna läsare. Med det sagt rekommenderar jag boken inte bara för ungdomar, men även för lässugna vuxna. Låt de tionde hungerspelen börja! 

___________________________________________________________________________________

Berövad av Liz Coley - bokrecension


Boken som jag har läst heter berövad och är skriven av Liz Coley. Boken kom ut år 2013 med genren deckare. 

Handling: 
Berövad handlar om trettonåriga Angie som är med sina bästa kompisar på ett flickscoutsläger i skogen. I nästa sekund befinner hon sig istället på sin egen gata, klädd i kläder som hon aldrig skulle ha valt ut själv, och när hon går in genom dörren till sitt hus får hon sitt livs chock. Det visar sig att det har gått tre år sedan Angie var på scoutläger. Hon blev kidnappad och har varit spårlöst försvunnen sedan dess, och hon kan inte komma ihåg något av det. Hennes hjärna har trängt undan tre år av hemska minnen och erfarenheter, och nu är hon en trettonåring i en sextonårings kropp, oförmögen att svara på någon av polisens frågor, och med föräldrar som verkar ha accepterat henne som död för längesedan. Medan Angie kämpar för att återfå minnet börjar hon snart undra - vill hon veta? Vill hon verkligen minnas?

Omdöme: 
Jag tyckte att grundidén till den här berättelsen lät väldigt spännande. Hela den psykiska aspekten av att återvända från ett stort trauma och försöka återgå till ett normalt liv tycker jag är intressant, och scenariot är som bäddat för emotionella konflikter. En väldigt förutsägbar bok som faktiskt överraskar mig. Det finns en hel del inslag som liknar plot twists och jag hade inte väntat mig vissa av vändningarna som boken tar. Det uppskattar jag mycket, annars hade boken fallit helt och hållet platt. När jag läste boken hade jag lite svårt att köpa vissa saker om jag ska vara helt ärlig. Jag tyckte de verkade väldigt överdrivna och orealistiska och att de bara var skrivna för att göra en coolare bok. Sånt gillar jag egentligen inte, men boken var så bra att jag ändå fortsatte läsa.

Rekommendation: 
Jag skulle starkt rekommendera er alla att läsa berövad då jag tror de flesta tonåringar, inklusive de mindre läsglada skulle tycka om den. Spännande, hemsk och tänkvärd men ändå en en väldigt fin historia även om den kan vara lite svår att förstå emellanåt. 

 1. Hungerspelen

  Undertitel: [24 deltagare, bara en överlever, allt direktsänds]
  Av: Collins, Suzanne
  Språk:
  Svenska
  Klassifikation: Skönlitteratur översatt från engelska
  Finns som: Bok
 2. Berövad

  Av: Coley, Liz
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2013
  Klassifikation: Skönlitteratur översatt från engelska
  Finns som: E-bok
 3. Berövad

  Av: Coley, Liz
  Språk:
  Svenska
  Klassifikation: Skönlitteratur översatt från engelska
  Finns som: Bok