Såhär lånar du e-böcker

Har du inte lånat e-böcker förut? Här berättar vi hur du ska göra.

Vad är en e-bok?

En e-bok är en digital bok. Den går att läsa i en dator, i en smartphone och på en surfplatta eller en läsplatta. Det finns e-böcker med text och e-ljudböcker. På den här sidan berättar vi mer om e-böcker med text. Klicka här för att få veta mer om e-ljudböcker.

Här hittar du låneregler för e-böcker.


Så här lånar du e-böcker

Det enklaste sättet är att ladda ner appen Biblio till din mobil eller surfplatta. I Biblio kan du läsa både ljudböcker och e-böcker med text. Du loggar in i appen med bibliotekskort och pinkod. Biblio är gratis.

biblio


Du kan också göra på det "gamla" sättet:

1. Skaffa ett bibliotekskort
2. Skapa användarkonto hos Adobe
3. Ladda ner app eller läsprogram
4. Sök upp e-boken du är intresserad av


1. Skaffa ett bibliotekskort

För att låna en e-bok behöver du ett bibliotekskort. Klicka här för att skaffa ett bibliotekskort om du inte redan har ett. Om du inte använder Biblio, måste du vara inloggad på vår webbplats för att kunna låna. Logga in med ditt bibliotekskortsnummer och pinkod.


2. Skapa användarkonto hos Adobe

Du som använder appen Biblio kan hoppa över detta steg. Biblio kräver inte Adobe-ID.

Du behöver ett Adobe-ID för att kunna läsa bibliotekets e-böcker, om du inte använder Biblio. Adobe-ID skyddar e-boken från att fildelas eller skrivas ut. Ditt Adobe-ID använder du första gången du använder ditt läsprogram. Ett Adobe-ID består av din epostadress och ett lösenord. Du får ett Adobe-ID genom att skapa ett konto hos Adobe. Om du är under 13 år behöver en förälder eller målsman skapa kontot.


3. Ladda ner app eller läsprogram

Strömmande e-böcker kan du läsa på datorn eller mobil/läsplatta via din vanliga webbläsare.
Om du läser en e-bok som du laddar ner, behövs särskilda program eller appar. Det berättar vi mer om här.

Läsa e-bok i dator
Använd läsprogrammet Adobe Digital Editions (Mac och PC).

Läsa e-bok i smartphone och surfplatta med Android
Det enklaste är att använda appen Biblio.
Appen Bluefire Reader har tidigare funnits att gratis ladda ner för både Andriod och iOS. Bluefire Reader för Android finns inte längre kvar. Du kan istället använda Aldiko Book Reader, PocketBook Reader eller Bookari och då krävs Adobe-ID, se ovan.

Läsa e-bok i iPhone eller iPad
Det enklaste är att använda appen Biblio.
Appen Bluefire Reader har tidigare funnits att gratis ladda ner för både Andriod och iOS. Bluefire Reader för Android finns inte längre kvar och försvinner inom kort även för iOS. Vi rekommenderar istället PocketBook Reader eller Bookari. Då krävs Adobe-ID.

Läsa e-bok i läsplatta Sony Reader
Plattans programvara fungerar tyvärr inte ihop med Adobekrypterade filer. Du kan inte ladda ner e-boken direkt till plattan. Du måste ladda ner e-boken på en dator och sedan föra över boken till plattan därifrån.


4. Sök upp e-boken du är intresserad av

Sök på den titel eller författare du är intresserad av i sökfönstret. Du ser i träfflistan om boken finns som e-bok. Klicka på symbolen som står för e-böcker.

När du har klickat på Låna, kan du i många fall välja i vilket format som du vill läsa: Om du vill ladda ner boken, eller läsa strömmande i webbläsare.

Om du använder Biblio, söker du upp boken direkt i appen och lånar där.

5. Fortsätta läsa senare

Om du använder en app kommer du att hitta din e-bok där när du vill fortsätta läsa. E-boken kommer också att ligga kvar under Mina sidor, Mina lån, Elektroniska lån, när du är inloggad på bibliotekets webbplats.Vad innebär de olika formaten?

EPUB är standardformatet för nypublicerade e-böcker. Det är ett flödande format, vilket gör att texten anpassar sig till den skärmstorlek, textstorlek och typsnitt du använder. Det gör att böcker i EPUB är väl anpassade för att läsa på mobila enheter, t ex läsplattor.

EPUB finns i strömmande format eller Adobekrypterad. Strömmande betyder att du inte laddar ner boken, utan läser den medan du är uppkopplad till internet. E-ljudböckerna är i strömmande format, men även textböcker finns i strömmande format.

Adobekrypterade EPUB laddar du ner till din dator/läsplatta/smartphone. Detta gäller vanliga e-böcker med text.

PDF är digitalt format som i första hand är till för utskrift, men även används för e-böcker. PDF är ett statiskt format, vilket innebär att sidan ser likadan ut oavsett skärmstorlek. Det kan göra boken svårläst på mindre skärmar. PDF-böcker finns inte med i Biblio.

Nyheter

Visa fler sidor...

Instruktionsfilm om Biblio


Provläs om du är osäker

Många böcker ger möjligheten att provläsa en bit, innan man bestämmer om man vill låna e-boken eller inte. Klicka på länken Provläs, när du har hittat den bok du vill läsa.

Har något gått fel?

Fråga oss på biblioteken. Det finns också mycket att läsa på nätet om de problem som kan uppstå när man lånar e-böcker.

Det fungerar bra att använda Google för att söka på felmeddelanden. Det finns också facebookgrupper, som E-boksakuten.

Frågor och svar om BiblioVanliga fel vid e-bokslån

Felmeddelande: Check activation.

Det här problemet uppstår när man försöker ladda ned en bok. Grundproblemet är att auktoriseringen av Adobe Digital Editions på något vis blivit fel. Det löser du genom att ta bort auktoriseringen och sedan auktorisera läsprogrammet på nytt med samma Adobe-ID som tidigare