Ny i Sverige

Är du ny i Sverige eller känner du någon som är det? Här hittar du aktiviteter och samhällsinformation för nya i Sverige.

1. SFI på Fittja bibliotek

När: Torsdag 23 november 12:00 - 13:30

Vill du lära dig svenska? En SFI-lärare finns här för dig som är vuxen nybörjare i svenska och för dig som kan lite mer.

2. SFI på Fittja bibliotek

När: Torsdag 23 november 14:00 - 15:30

Information för Nya i Sverige

För alla i Botkyrka

Litteratur på flera språk

Bibliotek Botkyrka har böcker, filmer och musik på många språk. Låna gärna!

Aktiviteter för nyanlända barn och ungdomar i Botkyrka

Här hittar du idrottssatsningar som Botkyrkas föreningar riktar till asylsökande och nyanlända barn och ungdomar.

Samhällsorientering - kurs i svenska samhället

Samhällsorientering är en kurs om det svenska samhället, för dig som är ny i Sverige.

Kursen är på ditt modersmål eller annat språk som du kan. Du får lyssna, fråga och diskutera. Kursen är gratis!

1. Träna svenska

Vill du träna svenska? Eller känner du någon som vill? På biblioteket finns det lättlästa böcker och nyheter. Vi har också bokcirklar och språkcafé på lätt svenska.

För alla i Sverige

Information om Sverige

Webbplatsen Information om Sverige vänder sig till dig som är ny i Sverige.

Här hittar du information om det svenska samhället och om vilka myndigheter du kommer i kontakt med under din första tid i Sverige.

Du får svar på frågor om hur det fungerar i Sverige med bostad, sjukvård och utbildning och om dina rättigheter.

Setel.in

Samlar appar och webbsidor för asylsökande och nyanlända på ett och samma ställe. Finns på flera språk, bl a arabiska och engelska.

Great resources when you settle in Sweden.

Alkompis

Sverige på arabiska.

Information om svenska skolan

Här hittar du information till nyanlända elever, föräldrar eller vårdnadshavare om hur skolan fungerar i Sverige. Det är kortfattade texter och filmer på flera språk.

Om Sverige

Här kan du ladda ned boken Om Sverige på flera språk.
Om Sverige är en bok om samhällsorientering för nyanlända.
Boken laddas ner som pdf och du behöver Acrobat Reader för att kunna läsa dem.

Nyheter på lätt svenska

Klartext är nyhetsprogrammet som berättar nyheter på ett enklare sätt.

Du kan höra Klartext varje vardag i Sveriges Radio.

De sänder klockan 18.55-19:00 i P4 och klockan 20:55-21:00 i P1.
8 sidor och Sesam är två tidningar på lättläst svenska.
Tidningarna innehåller nyheter.

Hälsa och sex

Youmo

Ungdomsmottagningen på nätet. Youmo är en webbplats på flera språk. Här kan du läsa och se filmer om sex, hälsa och relationer och mycket mer.

Newcomers Youth

Newcomers Youth is a project within RFSL Ungdom, which is aimed at young newcomer LGBTQ people and young LGBTQ people who are going to or have applied for asylum between the ages of 15 and 25 (young newcomers).