Marknadsföringstips – bibliotekskatt

Bibliotekskatten Dewey handlar om hur en katt fick ett hem på ett folkbibliotek i en liten stad i Iowa, USA. I 19 år var han sedan hela bibliotekets, stadens, ja nästan hela världens egen bibliotekskatt. En helt sann historia.

Den som berättar historien är bibliotekets chef i 20 år, Vicki Myron. Katten Dewey (naturligtvis döpt efter klassifikationssystemet), med fullständigt namn Dewey Readmore Books, har en speciell personlighet och mentalitet som gör att han trivs på biblioteket. Han är mycket förtjust i människor av olika slag och fördelar sina omsorger rättvist. Visst fanns det frågor om allergier och liknande i början, men det verkar aldrig ha varit ett problem på biblioteket. I alla fall inte enligt författaren.
 
Dewey får människor att öppna sig och han drar många nya besökare till biblioteket. Journalister och tv-reportrar från hela världen uppmärksammar bibliotekskatten och han blir känd så långt bort som i Japan. På det lilla folkbiblioteket får katten besökssiffrorna, både fysiska och på webben, att skjuta i höjden.
 
Samtidigt är boken en berättelse om amerikansk bibliotekshistoria och biblioteksutveckling under de senaste 20 åren. Dewey byter efterhand kartongerna med katalogkort till brummande datorer, som favoritsovplatser.
 
Dewey är verkligen ett positivt tillskott för biblioteket. Samtidigt kan man fråga sig om det måste till ett djur för att göra biblioteket attraktivt? Det enda biblioteksdjur som jag känner till i Sverige var papegojan Kata på stadsbiblioteket i Borås. Själv skulle jag gärna gå till (eller jobba på) ett bibliotek där det finns djur, men självklart måste ett bibliotek vara tillgängligt för alla, även för personer som är allergiska mot katter.

Målgrupp:

Taggar:

Tipsat av: Anna-Stina Takala den 21 november 2013