Låneregler

Det här gäller när du lånar på biblioteken i Botkyrka.

Lånetid

Du får låna böcker i 4 veckor.

Böcker som någon annan står i kö för att låna och musikskivor får du låna i 2 veckor.

Tidskrifter, filmer, tv-spel och snabblån får du låna i 1 vecka.

Referenslitteratur som till exempel uppslagsverk och lexikon, får du inte låna hem. De får du läsa på biblioteket.

Lånetid e-böcker

En e-bok får du låna i 28 dagar.

Du får låna 2 böcker per 7-dagarsperiod. Det tredje lånet måste alltså ske minst sju dagar efter det första lånet.

En e-bok behöver du inte lämna tillbaka. När lånetiden gått ut så slutar filen att fungera.

Du kan inte låna om en e-bok. Vill du låna boken igen får du låna hem ett nytt exemplar av boken.

Här kan du läsa mer om vilka program du behöver och hur du kommer igång för att låna e-böcker och e-ljudböcker.

Låna om

Om ingen står i kö för att låna kan du låna om dina lån två gånger. Du kan välja att få en förvarning via e-post innan dina lån går ut.

Genom att logga in på MIna sidor kan du själv sköta dina omlån där.

Låna om e-böcker

Du kan inte låna om en e-bok. Vill du låna boken igen får du låna hem ett nytt exemplar av boken.

Kostar det att låna?

Nej, det är gratis att låna på biblioteket!

Om du inte har lämnat tillbaka dina lån en vecka efter sista datumet kostar det 30 kr. Vi skickar dig en påminnelse via brev eller e-post. Om du ändå inte har lämnat tillbaka lånen en vecka efter sista datumet kostar det 30 kr.

När det har gått flera veckor får du en räkning. Summan på räkningen är samma som i listan här nedanför, "Om du tappar bort en bok". Om du har tappat bort det du lånade måste du betala räkningen, men inte om du lämnar tillbaka. Då behöver du bara betala förseningsavgiften.

Om du har obetalda avgifter på 60 kr eller mer kan du inte låna eller låna om förrän du har betalat.

Barn och unga under 18 år betalar inte förseningsavgifter.

Om du tappar bort en bok

Om du råkar tappa bort eller förstöra en bok eller något annat som du lånat måste du betala för det.

Du kan inte ersätta det borttappade med en annan bok. Hittar du boken senare så kan vi inte ge dig pengarna tillbaka.

Så här mycket kostar det:

• Vuxenböcker 300 kr
  • Barnböcker 150 kr
  • Filmer 500 kr
  • Barntidskrift 50 kr
  • Spel 400 kr
  • Vuxentidskrift, pocketbok, CD 100 kr

Så här beställer du böcker, gör insköpsförslag eller fjärrlån

Om boken du söker är utlånad eller finns på ett annat av våra bibliotek kan du beställa den till ditt bibliotek. Det är gratis och du får ett meddelande när du kan hämta boken.

Om boken du söker inte finns inom Bibliotek Botkyrka kan vi låna in den från en annan kommun. Det kallas fjärrlån. Det är biblioteket som avgör om vi köper in boken eller gör ett fjärrlån.

Här kan du lämna önskemål om inköp eller fjärrlån. Vi har särskilda regler för fjärrlån

Om du har tappat ditt bibliotekskort

Hör av dig till biblioteket och spärra ditt kort så att ingen annan kan använda det. Det går att spärra kortet på vår webbplats. Ett nytt kort kostar 15 kronor om du är äldre än 18 år.

Sekretess

Dina lån är hemliga. Bibliotekspersonalen får inte berätta för någon annan vad du lånar. När du lämnar tillbaka en bok försvinner alla uppgifter om dina lån.

När du får bibliotekskort hos oss finns du också med i vårt låntagarregister. Det hanterar vi enligt Personluppgiftslagen, PUL. Vi lämnar inte ut uppgifter om de personer som finns i vårt register till någon. Du har rätt att få reda på vilken information som finns om dig.

Här hittar du låneregler på olika språk

Här hittar du lättlästa låneregler

låneregler på flera språk