Frågor och svar om nya Fittja bibliotek

Varför flyttar biblioteket? Här svarar vi på några frågor.

Varför flyttar Fittja bibliotek?

Fittja bibliotek ligger sedan många år en trappa upp i nuvarande centrum. Många har svårt att hitta platsen. Med nya och synliga lokaler i markplan kan fler ta del av bibliotekets verksamhet.

Hur påverkas biblioteket av att dela lokaler med Botkyrka konsthall?

Att bo ihop med Botkyrka konsthall gör att ett offentligt rum kan vara öppet fler timmar i veckan. Tillsammans kan huset erbjuda fler sätt för Botkyrkaborna att både själva uttrycka sig och ta del av kultur.

Vad är vinsterna med att ha gemensamma lokaler för konsthall och bibliotek?

Besökare kan enkelt röra sig mellan och ta del av både konsthall och bibliotek. Lägre trösklar till konsthall och bibliotek för Fittjas invånare. Verksamheterna har delvis olika målgrupper där gemensamma lokaler kan skapa möten mellan dessa som kan leda till större trygghet, ny kunskap och nya spännande relationer.

Vad är fördelarna med att flytta Fittja bibliotek?

De nya lokalerna byggs utifrån de erfarenheter biblioteket har av Fittjabornas önskemål och behov. Därför blir det t ex i nya Fittja bibliotek fler enstaka studieplatser och bokningsbara rum. Biblioteket satsar också på en flexibel möblering så att våra besökare kan vara med och påverka aktiviteter och utbud.

Biblioteket fortsätter självklart att som nu erbjuda språkutvecklande aktiviteter för alla målgrupper. Precis som idag blir det sagostunder och lovverksamhet för barn och unga, läsecirklar och språkkafé för vuxna, läxhjälp, författarprogram och andra evenemang för alla.

Kommer det gå att hyra lokalen för föreningsmöten, fester och kalas?

I huset kommer det finnas möjlighet att boka enskilda studieplatser och ett grupprum för upp till 8 personer. 2019 öppnar Kultur- och fritidsförvaltningen även upp två nya möteslokaler för ca 30 personer i Fittja gård. De kan bokas av föreningar och invånare för möten. Utöver det öppnas ytterligare en lokal för fester och kalas. Den heter Loftet och ligger i Subtopias lokaler på Albyberget som är ca 15 minuters promenad från Fittja.

När öppnar biblioteket och konsthallens nya lokaler?

Kultur- och fritidsförvaltningen får nyckeln till de nya lokalerna i mars 2019. Efter det ska verksamheterna flytta in före öppning. Det tar ca två månader. Därefter invigs de nya lokalerna tillsammans med Botkyrkaborna, den 18 maj.

Vilka bygger?

Fittja centrumfastigheter/Kungsmontage bygger både nya lokaler för konsthall och bibliotek och andra delar av nya Fittja centrum.

Blir det några andra förändringar?

Ja, Fittja bibliotek får ett tillgängligt, nytt och unikt system för placering av bibliotekets böcker och övriga material. Med färger och symboler ska det bli lättare att hitta i biblioteket. Systemet är framtaget särskilt för Bibliotek Botkyrka.

1. Fittja bibliotek

Fittja bibliotek är stängt 10 mars - 17 maj på grund av flytt. Tills det nya biblioteket öppnar, kan du lämna tillbaka dina böcker på Medborgarkontoret i Fittja centrum. Under tiden biblioteket är stängt, går det inte att beställa böcker som finns på Fittja bibliotek.