För vuxna med barn
Här får du veta mer om vad biblioteket kan hjälpa till med, när det handlar om läsning och barns språkutveckling.
Biblioteket erbjuder stöd för barn och unga som har läs-, tal- och skrivsvårigheter.
Läsning och dess påverkan
Föräldrar och andra vuxna påverkar barnets språkutveckling genom att prata, berätta och sjunga.
Genom läsande förebilder uppmuntras barn till läsning. En läsande förebild kan vara en vuxen i barnets närhet som genom att läsa tillsammans kan stärka barnet i sin språk- och läsutveckling.
Bibliotek Botkyrka erbjuder aktiviteter riktade till barn i alla åldrar. Med sagostunder, författarbesök, och teater vill vi bidra till barns språk- och läsutveckling. Vi erbjuder trygga studiemiljöer till barn och har ett stort utbud av böcker, ljudböcker, filmer med mera för barn.
Här hittar du lästips för barn.
Vad finns på biblioteket för de yngsta?
Barnens första bok är en gåva från biblioteket till alla barn som föds i Botkyrka kommun. Som nybliven förälder får du ett presentkort på Barnavårdscentralen (BVC) som du tar med dig till biblioteket och då får du Barnens första bok. Boken innehåller rim, ramsor, fingerlekar, sånger och småbarnsberättelser. Vid besöket på biblioteket får man även veta mer om biblioteket och dess verksamheter.
Barn under 18 år behöver lämna in ett påskrivet intyg från sin vårdnadshavare för att få ett eget bibliotekskort. Skriv ut och ta med den här lappen till biblioteket!
Lästips
Börja läsa
På biblioteket finns böcker som passar nybörjarläsare, och för dem som kommit en bit på väg men som behöver lättlästa böcker. Böckerna kan vara lättlästa på olika sätt. Bokstäverna kan vara större, texten glesare, språket enklare, innehålla flera bilder m m.
Här hittar du lättlästa böcker.
Det är en styrka att äga flera språk
Biblioteket är en resurs för alla i kommunen. Särskilt viktigt för oss är att vara ett stöd för språkutveckling. Det gäller både svenska och alla andra språk.
Vi har böcker på olika språk både för barn som talar andra språk än svenska hemma och för vuxna som kan fler språk än svenska. Vi har många böcker på minoritetsspråket finska. På biblioteken finns bibliotekarier som pratar många språk.
I hela vår verksamhet vill vi uppmärksamma och stärka mångspråkighet. Du som arbetar som lärare eller modersmålslärare får gärna vända dig till oss och låna våra böcker på olika språk.
Tvillingpaket - Böcker på två språk
Tillingpaket är en låda av plast som innehåller samma barnbok på två olika språk. Den ena är på svenska och den andra är på något annat språk än svenska. Vi har tvillingpaket på många olika språk, till exempel arabiska och svenska eller ryska och svenska. Här hittar du tips på tvillingpaket.
Barnböcker med parallelltext
När du lånar en bok med parallelltext innehåller boken samma text på två olika språk. Här hittar du böcker med parallelltext på olika språk.
Ljudböcker på olika språk
På biblioteken finns ljudböcker på olika språk - både för barn, unga och vuxna.
Böcker på olika språk
På biblioteket hittar du ett stort urval av böcker på olika språk - både för barn, unga och vuxna. Vi har även lättlästa böcker på olika språk.
Äppelhyllan för barn och unga med läs-, tal- och skrivsvårigheter
Äppelhyllan är en plats i biblioteket där barn kan hitta böcker som kan läsas med ögon, öron eller fingertoppar.
Alla barn är olika och alla barn läser på olika sätt. Därför finns Äppelhyllan! På en Äppelhylla hittar du böcker för och om barn med funktionsnedsättning. Böcker som väcker läsglädje, men också ger stöd och inspiration till dig som är vuxen.
Där finns också informationsmaterial om olika funktionsnedsättningar, både för barn och vuxna.
Här kan du läsa mer om vad som finns på Äppelhyllan:
Lättläst
En lättläst bok har ett tydligt innehåll. Språket är konkret och vardagligt utan att bli färglöst. Böckerna är ofta illustrerade. Typsnittet är lättläst och den grafiska formen tydlig, med mycket luft kring text och bild. Här hittar du tips på lättlästa böcker.
Punktskrift
På Äppelhyllan finns taktila bilderböcker för små barn. För större barn finns kapitelböcker som innehåller bokens text i punktskrift och storstil. De har också bilder som går att känna och se på. De taktila bilderna är utförda i olika material och i kontrastrika färger. Barnet kan också känna punktskriften och förstå att detta är något man kan läsa. Här har hittar du böcker med punktskrift.
Talbok
En talbok är en inläst bok för dig som har svårt att läsa tryckt text. MTM, Myndigheten för tillgängliga medier, gör talböcker för barn och vuxna med olika behov.
Talböcker finns för egen nedladdning hemifrån. De kan också lånas på biblioteket. Alla som har en permanent eller tillfällig läsnedsättning har rätt att låna talböcker.
Du behöver inte visa intyg på att du har en läsnedsättning. Du kan ladda ner talböcker direkt från Legimus.se
Biblioteket hjälper dig att skapa konto hos Legimus. Vi visar hur du gör och hjälper dig att komma igång. Du som är under 18 år behöver ha med dig en vårdnadshavare, eller en blankett som din vårdnadshavare har skrivit under.
Språkpiller
Språkpiller är bilderböcker som stimulerar språket. De har valts ut i samarbete mellan bibliotek och logoped. Barn med försenad språkutveckling får ett recept på språkpillerrecept från sin logoped. På receptet står det vad barnet behöver öva på, till exempel adjektiv. Alla andra barn kan självklart också låna böckerna om de behöver öva. Fråga oss på biblioteken om du vill veta vilka böcker som är bra för att träna språket.