Boktips för dig som är frankofon

Skönlitteratur är en arena fri från alla sorters enkelspåriga agendor. Denna egenskap möjliggör för oss, som är både lika och olika varandra, att skaffa förmågan att förstå varandra utan att skapa ett vi och dem. I den här artikeln presenterar vi en bok som vi tror kommer intressera alla fransktalande historienördar. Le Fantôme Arménien.

Le Fantôme Arménien

Dokumentärberättelsen ”Le Fantôme Arménien” som är skriven i serieform utgör en av tidernas bästa

Le Fantôme Arménien
skönlitterära försök att bidra till en folklig fredsprocess mellan det armeniska och turkiska civilsamhället.

Boken baseras på intervjuer och forskningsantologier gjorda av de franska journalisterna Laure Marchand och Guillaume Perrier vilka i sin yrkesgärning har sysslat mycket med nyhetsraportering från Turkiet.

I boken får vi följa Christian Varoujan Artin som beger sig till sina förfäders mark Diyarbakir och bevittnar spår och tecken av armenisk existens i området. Vi får höra ättlingarna till överlevare från det som de själva kallar ”den stora katastrofen” berätta om att för att leva med värdighet måste man omfamna sina rötter. Via deras utsago utforskar vi krypto armeniernas identitet.

Abdurrahman som är uppvuxen i en kurdisk och muslimsk familj är en av dem. Han får veta att han inte är kurd när han är 25 år gammal. Från Abdurrahmans historia förflyttas vi till historien om katedralen Surp Giragosun som var den största katedralen i Mellanöstern fram till dess att den blev sönderskjuten av kanoner under första världskriget. Nuförtiden är det inte bara katedralen som är återuppbyggd utan också relationerna mellan den armeniska diasporan, områdets krypto armenier, kurder och turkar som möts där.

Historien som delas av dessa grupper är full av anonyma hjältar såsom grannar som varnade och gömde sina medmänniskor, tjänstemän som stod upp mot makthavaren och fördröjde verkställandet av order. Den statliga historieskrivningen har länge försökt att sudda ut dessa motståndshistorier och i den här boken får de äntligen ett utlopp.

Skaparna av boken Le Fantome Armenien  och den positiva respons som de fick ger oss också en strimma hopp om framtiden för de berättelser som liksom dessa vägrar falla ner i förnekelsens mörka hål.

Vi rekommenderar varmt den här boken som är ett försiktigt men ack så värdefullt försök  till alla som vill fördjupa sin förståelse för hur den kollektiva rädslan hos den armeniska diasporan påverkar försoningsprocessen och vilka destruktiva uttryck den kan ta sig.


 

 1. Le fantôme arménien

  Av: Marchand, Laure
  Språk:
  Franska
  Publiceringsår: 2015
  Klassifikation: Historia
  Finns som: Bok

Målgrupp:

Taggar:

Skrivet av: Anna-Stina Takala den 24 maj 2016