Biblioteket tipsar

Ta del av personalens bästa läs- och filmtips!

Vi som arbetar på biblioteken delar gärna med oss av tips på bra läsning, men även film, musik, tidningar, appar och allt annat som finns på biblioteken. Fråga oss gärna!

Tips för barn och föräldrar

 1. Bruna barn i litteraturen

  Skrivet av: Anna-Stina Takala

  Det är viktigt för alla barn att se sig själva i världen, vilket bland annat inkluderar att hitta förebilder som liknar dem själva. Att barn kan känna sig representerade i barn- och ungdomslitteraturen är av stor betydelse. Det stärker självkänslan och säkert ökar det också motivationen att läsa och ta del av litteratur och andra kulturuttryck. Samtidigt kan det i förlängningen vara förödande för barn att mötas av bilder där de stereotypiseras utifrån historiskt belastade karikatyrer.

Visa fler...

Tips för unga och vuxna

 1. Klimat och miljö

  Skrivet av: Sebastian Lönnlöv

  Miljöfrågor är ständigt aktuella. Här finns tips på böcker för dig som vill veta mer

 2. Våra bästa biografier för vuxna

  Skrivet av: Lisa Karlsson, Amra Hasanov

  En biografi är en bok om ett liv. Den kan vara skriven av personen själv, då kallas det självbiografi eller memoarer. Ofta är den skriven av någon annan, då heter det bara biografi. Här är några av våra favoriter och några vi längtar efter att få läsa. Vi som gjort listan jobbar i Alby och Fittja.

 3. Arbetaren i fokus

  Skrivet av: Soledad Cartagena

  De senaste åren har arbetaren blivit trendig. Det har kommit otaliga böcker som har diskuterat arbetet, arbetets villkor och arbetaren. På radio, TV, teatrar och i film hör vi röster som talar för och emot lönearbetet och vad det innebär att ha ett arbete. Och om att inte ha.

Visa fler...

Bibliotekets filmtips

 1. Om kolonisationen av Afrika och om slaveriet

  Skrivet av: Anna-Stina Takala

  Från slutet av 1600-talet till mitten av 1800-talet rövades fler är 15 miljoner kvinnor, män och barn bort för att säljas som arbetskraft på en annan kontinent.

Visa fler...

Tips om e-böcker

Visa fler...