Databaser & släktforskning

Söker du information om ett särskilt ämne? Eller vill du veta mer om din släkt? Du söker gratis i bibliotekets databaser. Du kan även släktforska gratis på biblioteken i Tumba, Tullinge och Hallunda.

Databaser

Databaser som du kommer åt hemifrån

Du loggar in med ditt bibliotekskortsnummer och din pinkod.

Landguiden hemifrån
En databas från Utrikespolitiska Institutet. Här hittar du fakta om alla världens länder.

Global grant hemifrån
En databas med bidrag och stipendier. Du kan direkt söka bidrag för dig, din familj, skola, förening eller organisation. Du kan också läsa om hur du ansöker. Till exempel finns information om hur du bäst presenterar dig själv och ditt projekt. (Obs, det fungerar INTE att logga in med personnummer, du måste använda bibliotekskortets nummer.)

Nationalencyklopedin hemifrån
Uppslagsverk med ständigt uppdaterade artiklar och bra sökmöjligheter.

Bibblan guidar
Bibblan guidar är en samling med databaser och andra webbplatser som innehåller mycket fakta och information. Alla resurser i Bibblan guidar har valts ut och granskats av bibliotekarier på svenska folkbibliotek.

Databaser som du kan använda på biblioteket

Global grant
En databas med bidrag och stipendier. Du kan direkt söka bidrag för dig, din familj, skola, förening eller organisation. Du kan också läsa om hur du ansöker. Till exempel finns information om hur du bäst presenterar dig själv och ditt projekt.

Landguiden
En databas från Utrikespolitiska Institutet. Här hittar du fakta om alla världens länder.

Nationalencyklopedin
Uppslagsverk med ständigt uppdaterade artiklar och bra sökmöjligheter.

PressReader
NYHET! Här kan du läsa cirka 5000 dagstidningar på över 60 språk från över 100 länder över hela världen Tidningarna finns tillgängliga i tre månader. Du kan e-posta en artikel till din mailadress.

Finns även som app! Ladda ner appen PressReader från App Store eller Google Play. När du är på biblioteket och ansluten till vårt trådlösa nätverk ”BK guest” kan du läsa och ladda ner tidningar i appen (de finns kvar i appen i upp till 3 månader). Du kan dessutom fortsätta ladda ner tidningar i 72 timmar efter att du lämnat biblioteket.

SVAR, digitala forskarsalen
Här kan du sök i olika svenska arkivhandlingar. Databasen innehåller många olika material, till exempel kyrkböcker, fastighetsböcker, kartor, skattelängder, militära rullor, bouppteckningar, foton på straffarbetsfångar och sjömän, krigsarkivets porträttsamlingar.

Vill du ha hjälp med din sökning? Besök ditt närmaste bibliotek, ring på telefonnummer 08-530 629 31 eller skicka e-post: bibliotek@botkyrka.se

Släktforskning på biblioteket

Du kan släktforska gratis på biblioteken i Tumba, Tullinge och Hallunda.

Boka tid vid en släktforskningsdator på biblioteket! Du får då fri tillgång till de här betaldatabaserna:

Arkiv Digital
Innehåller fler än 50 miljoner digitala bilder i färg på olika arkivhandlingar som kyrkböcker och bouppteckningar. Databasen innehåller även mantalslängder, domböcker och militära rullor.
Nybörjarhandbok Arkiv Digital

SVAR - Svensk arkivinformation. Du kan nå den från alla datorer på biblioteken.

Dessutom finns Sveriges Dödbok med information om avlidna svenskar.

My Heritage - testperiod till 28 mars 2017! Du kan nå den från alla datorer på biblioteken.

Innehåller över 7 miljarder historiska poster från hela världen.

Gratis släktforskarregister

Många databaser på internet är avgiftsfria. Här är en tips på några av dem:

Centrala soldatregistret - Indelta soldater 1682–1901.
Demografisk databas Södra Sverige - Skåne Halland och Blekinge t o m 1895.
Rötter - Sveriges släktforskarförbund
Skatteverket - Sveriges församlingar genom tiderna
Stockholms stadsarkiv

Lär dig mer om databaserna