Frågor och svar om nya webben

Här hittar du svar på de vanligaste frågorna om Bibliotek Botkyrkas nya webbplats.

Den 15 september 2016 uppgraderades bibliotekets webbplats. Den fick nytt utseende och fungerar lite annorlunda jämfört med förut. Här är svar på några vanliga frågor om hur sidorna fungerar. En FAQ.

Hur fungerar Mina sidor?

Du kommer åt sidorna när du har loggat in med bibliotekskort och pinkod. Under Mina sidor finns en översikt över Lån, Elektroniska lån, Reservationer och Skulder. Där finns också Mina lånekort och Mina listor

När du är inloggad kan du låna om det du har hemma. Du kan också reservera det du hittar i vår katalog. Du kan även låna e-böcker och e-ljudböcker.

Här nedanför finns svar på en del frågor vad gäller Mina sidor. Om du ändå inte får det att fungera, mejla gärna till tycktill.bibliotek@botkyrka.se.

Jag har ett konto på den gamla webbplatsen. Vad ska jag göra med inloggningsuppgifterna?

Du kan fortsätta använda dina inloggningsuppgifter. Eller så kan du helt enkelt glömma dem och övergå till att använda bibliotekskortsnummer och pinkod.

Hur loggar jag in?

Här loggar du in. Du behöver ett bibliotekskortsnummer och en pinkod.

Vad är en pinkod?

Det är en fyrsiffrig kod, som du använder när du lånar vid våra låneautomater och när du loggar in på webben. Om du inte har en pinkod, kan du be personalen att få en kod nästa gång du besöker biblioteket.

Jag kan inte logga in!

Det ska fungera att logga in med bibliotekskort eller personnummer samt pinkod. Om det inte gör det, kontakta biblioteket. Du kan också använda dina gamla inloggningsuppgifter, som du hade på vår förra webbplats.

Hur vet jag om jag är inloggad?

Det tydligaste tecket är att det står Logga ut uppe i högra hörnet. Och att du kommer åt allting under Mina sidor.

logga ut

Hur lånar jag e-böcker och e-ljudböcker?

Här hittar du en beskrivning av hur du ska göra. Det fungerar i stort sett som förut, men är lite mer tydligt när man ska välja vilket format man vill ha.

Många e-böcker har också möjlighet till provläsning innan man lånar.

Jag hittar inte mina e-bokslån på den nya webben!

Nya lån som du gör hamnar under Mina sidorElektroniska lån.

Förut kunde man sätta betyg och skriva omdömen om böcker. Hur blir det nu?

Du kan fortfarande sätta betyg på böcker och annat, när du är inloggad. Men det går tyvärr inte att skriva omdömen längre.

Hur lånar jag om?

Det mesta du har lånat kan du låna om två gånger. Det gäller inte e-böcker och sånt som det är kö på. Läs mer om omlån här

Hur hittar jag menyn när jag surfar på mobilen?

Om du använder mobil, klicka på plusset i skärmens nederkant. Då får du fram olika menyval som du kan göra.

plustecken

Varför har webbplatsen ändrats?

Några invånare hade hört av sig till oss och tyckte inte att den gamla webben fungerade bra. Därför ville vi göra den bättre. Samtidigt ville företaget som vi köper vårt webbverktyg av byta till en nyare version.

Under våren 2016 bjöd vi in till samtal, där vi frågade unga och äldre Botkyrkabor hur de ville att sidorna skulle se ut och fungera.

Dessutom undersökte vi hur den gamla webbplatsen användes. Och vi samlade in synpunkter från bibliotekspersonalen.

Vi hoppas att de flesta ska tycka att bibliotekets nya webb är bättre än den gamla!

Var hittar jag kontaktuppgifter till all personal?

Om du söker en särskild person, ring Kontaktcenter, tel. 08-530 610 00. Kontaktuppgifter till chefer och till alla bibliotek finns här. På sidor som handlar om särskilda verksamheter finns också ofta kontaktuppgifter.

Fler frågor och svar kommer när vi får in frågor!

Kontakta anna-stina.takala@botkyrka.se om du har frågor kring webbplatsen, eller fråga på ditt närmaste bibliotek.

biblioteket får en ny webbplats!

Pressmeddelande

Använd biblioteket från mobilen!

I september får Bibliotek Botkyrka en ny webbplats med tjänster som du kan använda från din mobil eller surfplatta, var du än är.

Du kan nu läsa och ladda ner över 5000 tidningar från hela världen och på över 60 språk, inklusive svenska. Allt från tidningar om mode, sport eller husdjur till dagstidningar med de senaste nyheterna hittar du i Pressreader, som både är en app och en webbplats.

Du kan också enkelt logga in på bibliotekets webbplats, för att ladda ner en e-bok eller låna om dina böcker.

- Under arbetet med den nya webbplatsen har vi tagit in synpunkter och idéer från Botkyrkabor i olika åldrar. Därför känns det både roligt och spännande att vi nu kan erbjuda alla invånare de här tjänsterna, säger Anja Dahlstedt, verksamhetschef för Bibliotek Botkyrka.

Det blir nu lättare att hitta aktiviteter som till exempel språkcaféer, läxhjälp och författarbesök samlat via den nya webben. Man ser snabbt vilka öppettider biblioteken har och hur man kan skaffa bibliotekskort. Det finns också sidor för nyanlända och personer som arbetar med nyanlända.

Titta på bibliotek.botkyrka.se eller kontakta biblioteken direkt, så kan personalen berätta mer!